Kärsäkkäät

Tunnistus

Korvakärsäkkäät kuuluvat kovakuoriaisiin, kärsäkkäiden heimoon. Suomessa tunnetaan 13 eri kärsäkäslajia. Kasvihuoneissamme tavataan lähinnä uurrekorvakärsäkästä, joka ei kuitenkaan kuulu kotoperäiseen lajistoomme. Meillä luonnonvaraisia korvakärsäkkäitä ovat esimerkiksi mansikan tuholaiset isokorvakärsäkäs (Otiorhyncus nodosus) ja pikkukorvakärsäkäs (O. ovatus).

Aikuinen uurrekorvakärsäkäs on noin sentin pituinen kovakuoriainen. Se on väriltään pääosin musta ja sen peitinsiivissä on kellertäviä suomulaikkuja. Aikuisilla kuoriaisilla on pitkät ja polvekkaat tuntosarvet sekä pitkä kärsä. Toukat ovat 8-10 mm, jalattomia. Väriltään ne ovat kellanvalkeita ja niillä on punertavanruskea pää. Toukat käpertyvät rullalle häirittäessä.

Aikuiset kärsäkkäät ovat lentokyvyttömiä yöeläimiä, päivisin ne piileskelevät kasvualustan koloissa ja muovien alla. Niitä on vaikea havaita, ei vain sen vuoksi että ne liikuskelevat yöaikaan, vaan myös siksi, että ne pudottautuvat herkästi kasvilta maahan kasvia kosketettaessa ja leikkivät kuollutta.

Vioitus

Uurrekorvakärsäs vioittaa monia lajeja. Kasvihuoneoloissa eniten sillä on merkitystä ruusun, syklaamin, suppilokukan, esikon, begonian, orkideoiden ja alppiruusun tuholaisena. Avomaalla puolestaan mansikka. Aikuisten kärsäkkäiden läsnäolon huomaa lähinnä lehtien reunaan nakerretuista puolikuun muotoisista koloista. Aikuisten aiheuttama tuho ei välttämättä ole vakavaa kasveille, esteettistä haittaa lukuunottamatta. Toukat sen sijaan syövät kasvien juuria, minkä seurauksena kasvit kuihtuvat ja pahimmassa tapauksessa kuolevat.

Biologia

Uurrekorvakärsäkkäät lisääntyvät neitseellisesti, koiraita ei tällä lajilla ole tavattu lainkaan. Naaras tuottaa 4-5 kk:n aikana tuhatkunta munaa. Naaras munii maahan isäntäkasvin lähelle. Munavaihe kestää kolmisen viikkoa. Toukkavaihe kestää 2-12 kuukautta (uurrekorvakärsäkäs talvehtii toukkana), jota seuraa 1-1,5 kuukautta kestävä kotelovaihe. Kotelovaiheen kärsäkäs viettää kasvualustassa maa-aineksesta muovaamassaan pienessä kammiossa 2-3 cm syvyydessä. Kasvihuoneissa kärsäkkäät aikuistuvat lukuisimmin syksyllä.

Uurrekorvakärsäkäsaikuisia voi tarkkailla vaakatasoon asetettujen liima-ansojen avulla tai kärsäkkäille alttiiden kasvien lähistölle asetetuilla kuoppapyydyksillä (eli astioilla, jotka on upotettu maahan reunojaan myöten, avonainen puoli ylöspäin).

Torjuntaeliöt

Kärsäkässukkulat (Heterorhabdites sp.)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Heterorhabdites -sukkulamatoja käytetään uurrekorvakärsäkästoukkien torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Sukkulamadot ovat mikroskooppisen pieniä (noin 1mm), väriltään vaaleita-läpinäkyviä. Ilman mikroskooppia niitä ei juurikaan pysty näkemään. Sukkulamadot elävät symbioosissa hyönteisissä lisääntymään erikoistuneiden bakteerien kanssa. Sukkulamadot tunkeutuvat hyönteiseen esim. ilma-aukkojen kautta, hyönteiseen päästyään sukkulamato vapauttaa kantamansa bakteerit. Bakteeri hajottaa hyönteisen kudosta, jota sukkulamadot alkavat syödä. Hyönteistoukka kuolee muutaman päivän kuluttua siitä, kun sukkulamadot ovat siihen tunkeutuneet. Heterorhabdites -suvun sukkulamatojen tappamat hyönteistoukat muuttuvat punaruskeiksi. Sukkulamadot toimitetaan 3 asteen kestotoukkina.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Kärsäkässukkula 50 miljoonaa / pakkaus
  • Kärsäkässukkula 250 miljoonaa / pakkaus

Käyttöohje

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 5 litraan vettä (15-20°C). Riko mahdolliset kokkareet, sekoita liuos tasaiseksi ja anna liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan suuremmalla vesimäärällä (vesimäärä riippuu käytettävästä käsittelytekniikasta, viljelyskasvista yms.). Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tippukastelun kautta. Kasvinsuojeluruiskua käytettäessä paine ei saa ylittää 5 baaria. Ruiskusuuttimen on oltava vähintään 0,8 mm, alle 1 mm:n suodattimet tulee poistaa, jotta vältetään tukkeumat. Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle.

Käsiteltävän maaperän tulisi olla 10-25 asteen välillä. Sukkulamatojen levittämisen jälkeen tulisi maaperää pitää kosteana ainakin viikon ajan, sillä sukkulamadot kuolevat mikäli maa on liian kuivaa.

   Levitysmäärät Levityskerrat Huomioitavaa
Ennakkotorjunta-lievä saastunta 500.000/m2 Normaalisti yksi käsittelykerta riittää Optimaaliseen torjuntatulokseen voi olla tarpeen käsitellä kasvusto kahdesti vuodessa (touko- ja syyskuussa.
Paha saastunta 1 miljoona/m2 Käsittely toistetaan mikäli 4-6 viikon kulutta löytyy vielä kärsäkästoukkia Toukkatilanteen voi tarkastaa kasvien juurista.

Huomioitavaa

Tuotetta voidaan varastoida noin kuukauden ajan 6-8 asteessa. Veteen sekoitettu sukkulamatoseos ei kestä säilytystä!

Kärsäkässukkulat (mansikalle)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Kärsäkässukkuloita käytetään avomaalla, mm. mansikalla, uurrekorvakärsäkästoukkien torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Korvakärsäkkäiden torjuntaan on saatavana kahta eri sukkulamatolajia (Heterorhabdites spp – ja Stainernema kraussei -sukkulamadot). Sukkulamatojen ero on lähinnä niiden kylmänsiedossa ja käyttöajankohdassa. S. kraussei sietää jopa +5°C lämpöä (käyttö aikaisin keväällä tai alkusyksystä), mutta Heterorhabdites –lajia käytettäessä maaperän tulee olla yli 10 asteista.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Kärsäkässkukkula 50 miljoonaa / pakkaus
  • Kärsäkässkukkula 250 miljoonaa / pakkaus

Käyttöohje

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 5 litraan vettä (15-20°C). Riko mahdolliset kokkareet, sekoita liuos tasaiseksi ja anna liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan suuremmalla vesimäärällä (vesimäärä riippuu käytettävästä käsittelytekniikasta, viljelyskasvista yms.). Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tippukastelun kautta. Kasvinsuojeluruiskua käytettäessä paine ei saa ylittää 5 baaria. Ruiskusuuttimen on oltava vähintään 0,5 mm, alle 1 mm:n suodattimet tulee poistaa, jotta vältetään tukkeumat. Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle.

Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tihkukastelun kautta. 50 miljoonalla sukkulamatopakkauksella saa 2000 kasvia käsiteltyä, 250 miljoonaa riittää 10 000 kasville. Sukkulamadot vaativat toimiakseen jatkuvasti kosteana pysyvää maata.

Huomioitavaa

Tuotetta voidaan varastoida noin kuukauden ajan 6-8 asteessa. Veteen sekoitettu sukkulamatoseos ei kestä säilytystä!

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16