Miinaajakärpäset

Miinaajakärpänen Pauliina LaitinenTunnistus

Aikuiset miinaajat ovat väriltään mustia tai musta-keltaisia, kooltaan 2,5-3,5 mm. Eri Liriomyza -suvun miinaajakärpäset (tomaatti-, floridan*- ja suonimiinaaja*) ovat vaikeasti toisistaan tunnistettavia ja niiden määrittämiseen tarvitaankin mikroskooppi ja tarkat määritysohjeet, yhteistä näille lajeille on kuitenkin niiden keskiruumiissa näkyvä keltainen täplä. Krysanteemimiinaajalla sekä Phytomyza -suvun miinaajilla täplää ei ole. *=karanteenituhooja

Vioitus

Miinaajakärpäset aiheuttavat vahinkoa vihanneksilla, erityisesti tomaatilla ja salaatilla, mutta myös sellerillä, kurkulla ja kiinankaalilla, sekä koristekasveista erityisesti krysanteemilla ja gerberalla.

Biologia

Kasvihuoneissa tavattavien eri lehtimiinaajalajien biologia ja elämänkierto on hyvin samanlainen. Miinaajakärpästen elämänkiertoon kuuluvat muna, kolme toukkavaihetta, kotelo ja aikuinen kärpänen. Aikuiset miinaajat elävät 3-4 viikkoa. Naaras munii yhteensä 200-400 munaa lehden sisälle. Munista noin kolmen päivän kuluttua kuoriutuvat toukat syövät tietänsä soluvälikössä eteenpäin. Toukkavaihe kestää noin 5 päivää. Valmistautuessaan koteloitumaan täysikasvuinen toukka syö ulospääsyaukon lehteen, ryömii siitä ulos ja pudottautuu maahan. Jotkut miinaajat tosin saattavat koteloitua myös kasvin lehdelle tai miinan sisään. Kotelovaihe kestää 10 päivää, mikäli kotelot eivät talvehdi. Talvisin aikuisia ei juurikaan kehity, mikä johtuu koteloiden lepotilasta tai miinaajien pitkittyneestä kehitysajasta.

Torjuntaeliöt

Kevätmiinaajavainokainen (Dacnusa sibirica)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Kevätmiinaajavainokaisia käytetään miinaajakärpästen torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Kevätmiinaajavainokaiset ovat aikuisena noin 2-3 mm, väriltään mustia, pitkätuntosarvisia loispistiäisiä. Kevätmiinaajavainokainen on miinaajakärpästen sisäloinen, joten aikuista lukuunottamatta sen muut elonkierron vaiheet ovat näkymättömissä miinaajatoukan sisällä. Kevätmiinaajavainokaisen kehitys munasta aikuiseksi kestää noin 16 vuorokautta. Miinoja ilmaantuu vielä jonkin aikaa pistiäisten levittämisen jälkeenkin, sillä miinaajavainokainen tappaa vasta miinaajan koteloasteen.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Kevätmiinaajavainokaiset  250 kpl / pullo (toimitetaan aikuisina)

Käyttöohje

Kevätmiinaajavainokainen toimii parhaiten 15-20 asteessa. Siksi miinaajakärpästen toista loispistiäistä, kesämiinaajavainokaista (Diglyphus isaea) suositellaan käytettäväksi kesäkuukausiana (kuumissa ja valoisissa olosuhteissa), kevätmiinaajavainokaista tai kesä- ja kevätmiinaajavainokasen sekoitusta suositellaan käytettäväksi muulloin.

Miinaajatoukat ovat alttiita loisinnalle noin viikon toukkakehityksensä aikana. Siksi loispistiäisiä on suositeltavaa levittää viikoittain kolmena perättäisenä viikkona sekä tämän jälkeen vielä toistamiseen 6-7 viikon kuluttua ensimmäisten miinaajien ilmaantumisesta. Loispistiäisen toimintatavasta johtuen ei miinojen määrä vähene kasvustosta kovin nopeasti. Torjunnan vaikutukset näkyvät noin kahden viikon kuluttua levityksistä.

  Torjuntaeliö Ennakkotorjunta Korjaavatorjunta
Kurkku Kevätmiinaajavainokainen 0,25/m2/viikko 0,5-2/m2/viikko
Tomaatti Kevätmiinaajavainokainen 0,25/m2/viikko ei suositella
Tomaatti Kesämiinaajavainokainen ei suositella 1-2/m2/viikko
Kukat Kevätmiinaajavainokainen 0,25/m2/viikko ei suositella
Kukat Kesämiinaajavainokainen 0,1/m2/viikko 1-2/m2/viikko

Huomioitavaa

Kesäaikaan kevätmiinaajavainokainen ei pysy miinaajakärpästen lisääntymisen tahdissa ja siksi kesäaikaan suositellaankin toisen loispistiäisen, kesämiinaajavainokaisen, käyttöä (tai miinaajavainokaislajien yhteiskäyttöön).

Kolmen viikon kuluttua levitysten aloittamisesta tulee tarkistaa miinaajavainokaisten loisinta. Tarkastus tehdään mikroskoopilla. Lähetä tarkastusta varten lehtinäyte Biotukseen: ota joitakin miinaajantoukkien vaivaamia lehtiä, pakkaa ne pussiin tai pieneen rasiaan ja lähetä näyte Biotukseen.

Kevätmiinaajavainokaisia voidaan varastoida muutaman päivän ajan 8 asteessa.

Levitysten paras ajankohta on ilta tai pilvinen sää.

Kesämiinaajavainokainen (Diglyphus isaea)

Kesämiinaajavainokainen Dicluphus isae Biotus Oy

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Kesämiinaajavainokainen sopii käytettäväksi miinaajakärpästoukkien torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Kesämiinaajavainokainen on lyhyttuntosarvinen, metallinhohtoinen, musta tai hyvin tummanvihreä loispistiäinen, kooltaan noin 2 mm.

Kevätmiinaajavainokaisen kehitys munasta aikuiseksi kestää koin 2 viikkoa (25ºC). Kevätmiinaajavainokainen loisii vain miinaajakärpästen kolmannen taoukka-asteen miinaajakärpästoukkia, mutta se tappaa myös nuorempia toukkia pistämällä niihin munanasetttimellaan ja imemällä niistä elinnesteet. Kesämiinaajavainokainen on (eli miinaajavainokaistoukka syö miinaajatoukkaa sen ulkopuolelta käsin), miinaajavainokainen koteloituu kuitenkin miinaajakärpäsen toukan sisään. Miinaajavainokaisnaaras tappaa elinaikanaan yli 300 miinaajatoukkaa. Kesämiinaajavainokainen on tehokkaimmillaan korkeissa lämpötiloissa ja se pystyy pitämään kurissa suuremman miinaajapopulaation kuin esim. kevätmiinaajavainokainen.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Kesämiinaajavainokaiset 250 kpl / pullo (toimitetaan aikuisina)

Käyttöohje

Suomessa kesämiinaajavainokaisen käytön voi aloittaa huhti-toukokuussa. Jos toukokuu on pimeä ja viileä saattaa olla tarpeen suurentaa levitettävien miinaajavainokaisten määriä. Kesämiinaajavainokainen sopii käytettäväksi erityisesti lämpimissä olosuhteissa. Kurkulla suositellaan käytettävän kevätmiinaajavainokaista (kesämiinaajavainokaisia ainoastaan pahoissa saastuntatapauksissa sekä hyvin kuumissa olosuhteissa). Tomaatilla suositellaan käytettävän kevätmiinaajavainokaista siihen saakka, että kasvustosta löytyy 1 miina/kasvi. Loppukauden ajaksi suositellaan kesämiinaajavainokaista.

  Torjuntaeliö Ennakkotorjunta Korjaavatorjunta
Kurkku Kevätmiinaajavainokainen 0,25/m2/viikko 0,5-2/m2/viikko
Tomaatti Kevätmiinaajavainokainen 0,25/m2/viikko ei suositella
Tomaatti Kesämiinaajavainokainen ei suositella 1-2/m2/viikko
Kukat Kevätmiinaajavainokainen 0,25/m2/viikko ei suositella
Kukat Kesämiinaajavainokainen 0,1/m2/viikko 1-2/m2/viikko

Huomioitavaa

Kesämiinaajavainokaisia voidaan varastoida muutaman päivän ajan 8 asteessa. Miinaajavainokaiset tulisi päästää kasvihuoneeseen iltasella tai pilvisellä säällä. Noin kolmen viikon kuluttua levitysten aloittamisesta tulee tarkistaa miinaajatuokkien loisinta. Kesämiinaajavainokaistoukan väri muuttuu sinivihertäväksi toukan kehittyessä, koteloituessa toukka näkyy miinan läpi ensin vihertävänä ja sitten mustana vainokaisen kehittyessä. Kesämiinaajavainokaisen punaiset silmät erottuvat koko kotelovaiheen ajan. Toukan voi nähdä katsomalla lehteä valoa vasten. Torjunnan vaikutukset näkyvät 4-6 viikon kuluttua levitysten aloittamisesta.

Isosukkula (steinernema feltiae)

Sukkulamato, Biotus Oy, Jarmo HolopainenPääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Isosukkula -sukkulamatoja käytetään harsosääskitoukkien ja ripsiäiskoteloiden torjuntaan kasvualustasta. Lehvästökäsittelynä laji tehoaa myös miinaajakärpäsiin ja ripsiäisiin.

Toiminta ja biologia

Isosukkulat ovat noin 1 mm mittaisia sukkulamatoihin kuuluvia eliöitä. Sukkulamadot tunkeutuvat isäntäeliöönsä mm. tämän ruumiinaukkojen kautta ja vapauttavat kantamansa symbionttiset bakteerit. Bakteeri hajottaa toukan kudosta, jota sukkulamadot käyttävät ravinnokseen. Sukkulamatoihin kuolleet harsosääskitoukat ovat väriltään kellertäviä. Isäntäeliö muuttuu bakteeri-sukkulamatotehtaaksi ja kuolee pian saatuaan infektion.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • Isosukkula (Steinernema feltiae) 10 miljoonaa / pakkaus
  • Isosukkula (Steinernema feltiae) 50 miljoonaa / pakkaus
  • Isosukkula (Steinernema feltiae) 250 miljoonaa / pakkaus

Käyttöohje

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 5 litraan vettä (15-20°C), mahdolliset kokkareet rikotaan, jotta saadaan tasainen seos. Sukkulamatojen annetaan liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan suuremmalla vesimäärällä (vesimäärä riippuu käytettävästä käsittelytekniikasta, viljelyskasvista yms.). Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla, tippukastelun kautta tai lannoiteannostelijan (Dosatron) kautta. Sukkulamatokäsittely olisi hyvä tehdä aikaisin aamulla tai iltasella, sillä sukkulamadot ovat herkkiä auringonvalolle. Niitä ei myöskään saa päästää kuivumaan.

Harsosääskitoukat (erityisesti joulutähdet ja muut herkästi juurtumisvaiheessa vioittuvat)

Ripsiäiset (ennakkotorjunta)

Käytettävä sukkulamatolaji: Steinernema feltiae Käytettävä sukkulamatolaji: Steinernema feltiae
Yleinen levitysohje kasvualustaan: 500.000 sukkulamatoa/m² Yleinen levitysohje kasvualustaan: 125.000 sukkulamatoa/m² per viikko.
Ensimmäinen levitys heti istutuksen jälkeen ja uusinta noin 2 viikon kuluttua, erityisesti harsosääskiherkillä kasveilla tai jos lämpötila kohoaa ajoittain yli 25 asteen, muussa tapauksessa kertakäsittely yleensä riittää tai käsittelyn uusitaan 6 viikon kuluttua. Levitysohje lehvästöön: saastunnasta riippuen 125.000 – 250.000 sukkulamatoa per neliö; Käsittelyt toistetaan viikoittain tai jopa 2-3 kertaa viikossa, kunnes saastunta saadaan kuriin.
Lievässä ja pahassa saastunnassa käsittely uusitaan viikoittain  

Huomioitavaa

Kasvinsuojeluruiskua käytettäessä paine ei saa ylittää 5 baaria. Ruiskusuuttimen on oltava vähintään 0,8 mm, alle 1 mm:n suodattimet tulee poistaa, jotta vältetään tukkeumat. Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle. Käsittelyt tulisikin tehdä iltaisin tai aikaisin aamulla, jotta suora auringonpaiste ei pääse vaurioittamaan sukkulamatoja. Kun olet valmistanut sukkulamatolioksen, käytä se mahdollisemman nopeasti, suosittelemme liuoksen käyttöä 20-30 minuutin kuluessa sen valmistamisesta.

Sukkulamatoja käytettäessä tulisi kasvualustan olla 13-25 °C, isosukkulat eivät toimi kunnolla ja ne kuolevat nopeasti kasvualustan lämpötilan kohotessa useiksi päiviksi yli 30 asteeseen. Sukkulamadot eivät myöskään kestä jäätymistä tai kuivumista. Sukkulamatojen levityksen jälkeen onkin tärkeää, että kasvualusta on kostea käsittelyä seuraavan viikon jälkeen, mieluiten jopa useampia viikkoja. Toisaalta liika märkyys saattaa haitata sukkulamatojen toimintaa. Avaamatonta pakkausta voidaan säilyttää 4-8 ºC:ssa useita viikkoja, huomioi kuitenkin pakkauseen merkitty Parasta ennen- päivämäärä.

Sukkulamatoja voidaan käyttää yhdessä harsosääskipetopunkkien kanssa. Sukkulamadot ja harsosääskipetopunkit täydentävät toistensa toimintaa: sukkulamatojen teho alkaa näkyä suhteellisen nopeasti, kun taas harsosääskipetopunkit toimivat ajallisesti pidempään. Sukkulamadot ovat yhteensopivia myös useiden kemiallisten torjunta-aineiden kanssa, sillä sukkulamadot ovat suojassa maaperässä. Eri torjunta-aineiden varoaikoja kannattaa kuitenkin tarkistaa eri torjuntaeliötoimittajien nettisivuilta. Yhteensopivuudestaan huolimatta sukkulamatoja ei kuitenkaan tule levittää yhtäaikaisesti torjunta-aineiden kanssa.

Mekaaninen torjunta

Liima-ansat (arkki)

Liima-ansa arkki keltainen sininen Biotus Oy Heini KoskulaLiima-ansoja käytetään kasvihuoneissa tarkkailussa ja massapyynnissä. Harsosääskiä tarkkaillaan ja massapyydetään keltaisilla liima-ansoilla.

Arkkiansat (Catch-it) ovat kartonkia, joiden pinnassa on kuivumaton hyönteisliimakerros. Liima on peitetty suojapaperilla. Poista paperi ja pyydys on valmis käytettäväksi.

Arkkiansat voi asettaa kasvustoon esim. pujottamalla tikku liima-ansassa olevien reikien läpi. Laita ansoja tasaisesti ympäri kasvihuonetta. Mikäli tarkoitus on massapyydystää kasvintuhoojia, niin levitä ansoja reilusti (esim. 1 ansa/2–20 m2). Tarkkailussa ansoja voi käyttää esimerkiksi 0,5–1 kpl/100 m2.

Saatavilla olevat arkki-ansat:

  • 10 ×25 cm keltainen, yksipuoleinen,10, 50 tai 1000 kpl/paketti
  • 20 ×25 cm keltainen tai sininen, yksipuoleinen, 25 kpl/paketti tai 900 kpl/paketti
  • 20 ×25 cm keltainen, kaksipuoleinen, 20 kpl/paketti tai 700 kpl/paketti
  • 40 ×25 cm keltainen, kaksipuoleinen, 10 kpl/paketti tai 250 kpl/paketti
  • 7 ×30 cm sininen, yksipuoleinen, 50 kpl/paketti
Liima-ansat (rulla)

Rulla-ansa Keltainen Liima-ansa Biotus Oy Katrianna LeinoRulla-ansa Liima-ansa Biotus Oy

Rulla-ansa on polyeteenikalvoa ja sen molemmilla puolilla on tahmea liimapinta. Liima on myrkytön, vedenkestävä, eikä se kuivu lämpimissäkään olosuhteissa. Ansaa on helpompi käsitellä kahden henkilön voimin. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan keinon levittää ansat kasvihuoneeseen.

Vinkkejä rulla-ansan käyttöön:

  • Ansojen liima on hyvin tahmaista. Käytä käsiteltäessä hanskoja!
  • Levitettävät ansat kannattaa ottaa huoneenlämpöön edeltävänä päivänä, sillä rulla-ansojen käsittely on helpompaa ja liima joustavampaa ansan ollessa lämmin.
  • Liima voidaan poistaa käsistä ja muilta pinnoilta esim. tärpätillä tai denaturoidulla spriillä (varmista puhdistettavan pinnan kestävyys ennen puhdistusta).

Lyhyet ansapätkät:

Kierrä ansan reuna kepin ympärille, levitä ansasta sopiva pätkä, leikkaa ansa poikki ja kierrä toinen pää toisen kepin ympärille. Työnnä kepit esim. ruukkuihin ja pingota ansat suoraksi (käyttö: kukat, yrtit ja salaatit). Vaihtoehtoisesti pystysuuntaan ripustus kasvien väliin: taita liima-ansan ylä- ja alareuna keppien ympäri (esim. kurkku)

Koko rivin mittaiset pituussuuntaiset ansat:

  • Salaatilla, yrteillä ja kukilla ansoja voi vetää esimerkiksi seinien viereen ja pöytien alle massapyytämään liejukärpäsiä ja harsosääskiä. Pienemmässä mittakaavassa ansat voi nitoa niitä varten tehtyihin tukirakenteisiin.
  • Levitettäessä aseta rulla-ansa tankoon tms. telineeseen. Ansan pitää voida pyöriä vapaasti. Tarvittaessa tangon päähän voi tehdä ”stopparin”, jotta ansa ei pääse putoamaan.
  • Pidä ansa sopivan tiukalla. Jos ansaa kiristää liikaa, se voi katketa. Liian löysä ansa menee puolestaan ryttyyn.
  • Käsittele ansaa varoen, sillä pienet repeämät tai reiät ansassa voivat heikentää ansaa ja aiheuttaa sen katkeamisen.
  • Lähdettäessä levittämään ansaa, sido sen toinen pää tiukasti kiinni esim. pylvääseen. Ansan loppuessa keskellä riviä, jatketaan uudella ansalla sitomalla ansojen päät tiukasti solmuun.
  • Ansat levitetään ylhäältä kärryistä käsin tai alhaalta
  • Ansaa voi tukea kiertämällä sitä pylväiden tai orsien ympärille aina sopivin välein, ansan alaosaan voi laittaa kevyen painon (esim. pyykkipojan), jotta ansa ei taittuisi kaksinkerroin niin helposti.
  • Ansan taakse voi ensin levittää tukinauhan, jonka eteen ansa avataan

Saatavissa olevat rulla-ansa koot:

  •  5 cm x 100 m (keltainen ja sininen)
  • 15 cm x 100 m (keltainen ja sininen)
  • 30 cm x 100 m (keltainen, sininen ja valkoinen)

Apuvälineet rulla-ansojen levitykseen:

  • Rulla-ansa tuki/pidike   5kpl/pakkaus (15 cm leveälle ansalle)
  • Rulla-ansojen levityslaite (Apuväline rulla-ansojen levitykseen kurkkujen, tomaattien latvukseen. Rulla-ansan levityslaite helpottaa huomattavasti ansalevityksiä! Kysy lisää: esa.palmujoki@biotus.fi)

Rulla-ansojen levityslaite

 

Ostaessasi yli 20 rullaa, pyydä tarjous!

Yhteystiedot

BIOTUS OY

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ammattiviljelijät:
info(at)biotus.fi
Puh. 040 5703536
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

Kotipuutarhurit (TarhurinApu):
050 309 0810
neuvonta(at)tarhurinapu.fi

Biotus Oy:n sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16