Vihannespunkki

Vihannespunkki Vihannespunkin vioitusta kurkun lehdissä. (kuv. Heini Koskula)
Vihannespunkki Vihannespunkin vioitusta kurkun lehdissä. (kuv. Heini Koskula)

Tunnistus

Aikuiset vihannespunkit ovat 0,3 – 0,5 mm:n mittaisia, niillä on molemmissa kyljissä mustat täplät. Talvehtimaan tai uusille isäntäkasveille levittäytymään valmistautuvat punkit ovat punaisia. Vihannespunkit esiintyvät usein pesäkkeinä (pääosin lehtien alapinnalla), rajautuen yhteen tai muutamaan kasviin saastunnan alkuvaiheessa.

Vioitus

Vihannespunkit vioittavat kasveja imemällä kasvisoluista kasvinesteitä. Syöntijäljet näkyvät lehden yläpinnalla kellertävinä pilkkuina (tyhjiä kasvisoluja). Vioituksen voimistuessa täplät suurenevat vaaleiksi, kloroottisiksi, koko lehden peittäviksi laikuiksi. Vihannespunkit kehräävät myös seittiä.

Biologia

Vihannespunkkinaaraat elävät noin 50 päivää, tänä aikana ne munivat 100-130 munaa lehtien alapinnoille seitin suojaan. Vihannespunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää vain 8-10 vuorokautta (25°C). Vihannespunkkipopulaatio voi hyvissä olosuhteissa kaksinkertaistua 2-4 päivässä punkkien nopean elinkierron sekä suuren jälkeläistuoton ansiosta. Syksyllä päivien lyhenemisen ja lämpötilan laskun seurauksena kehittyy oranssinpunaisia naaraita (hedelmöityneitä), jotka säilyvät talven yli lepotilassa.

Lepotilassa punkit kestävät hyvin torjunta-aineita ja pakkasta. Keväällä lepotilasta herättyään nämä naaraat munivat kasveille. Jos lämpötila on jatkuvasti vähintään 25°C, punkit eivät kuitenkaan mene lepotilaan. Mikäli vihannespunkkeja ei ole saatu hävitettyä kasvihuoneesta syksyllä, ne ovat seuraavana kesänä kasvuston ongelmana 10-14 vuorokauden kuluttua siitä, kun huonetta aletaan lämmittää ja lämpötila kohoaa 18-20 asteeseen.

Vihannespunkki menestyy parhaiten, kun ilman suhteellinen kosteus on 30-40 %. Jos ilman suhteellinen kosteus ylittää 85-90 %, naaraat munivat vähemmän, nuoruusasteiden kehitysnopeus hidastuu sekä niiden kuolleisuus nousee.

Torjuntaeliöt

Ansaripetopunkki (Phytoseiulus persimilis)

Ansaripetopunkki ja vihannespunkki (kuv. Marika Linnamäki)

Ansaripetopunkki ja vihannespunkki (kuv. Marika Linnamäki)

 Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Ansaripetopunkkia käytetään kehrääjäpunkkien (mm. vihannespunkki) torjuntaan.

Toiminta ja biologia

Ansaripetopunkin ravinnoksi kelpaavat kaikki kehrääjäpunkkien eri elinkierron vaiheet, ansaripeto elää kuitenkin vain kehrääjäpunkeilla eikä se tule toimeen pitkää aikaa ilman ravintoa.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • 2000 petoa / 20 ml pullo (kantoaine puupuru)
  • 2000 petoa / 250 ml pullo (kantoaine puupuru)
  • 1000 petoa / pullo (HOBBY) (kantoaine puupuru)

Käyttöohje

Ansaripetopunkit levitetään joko ennakkoon tai heti kun kasvustossa havaitaan merkkejä kehrääjäpunkeista. Torjunnan teho alkaa näkyä noin kahden viikon kuluttua levityspäivästä.

Huomioitavaa

Ansaripetopunkkeja voidaan käyttää ympäri vuoden. Kuivuudesta ansaripetopunkit eivät välitä, kun taas vihannespunkit viihtyvät kuivassa ja kuumassa. Kasvuston latvojen sumutus on eduksi petopunkeille etenkin kesäkuumalla.

Ansaripetopunkki saalistaa huonosti oranssinpunaisia, talvehtimasta heränneitä vihannespunkkeja. Jos näitä ilmaantuu runsain määrin kasvihuoneeseen, on syytä harkita valikoivan torjunta-aineen käyttöä, jotta biologinen torjunta ei jatkossa vaarantuisi. Myös jos vihannespunkkikanta on päässyt suureksi, voi pahoin saastuneet kasvit käsitellä valikoivalla torjunta-aineella.

Kalifornianpetopunkki (Amblyseius californicus)

Pääasialliset torjuttavat kasvintuhoojat

Kalifornianpetopunkkia käytetään vihannespunkkien ennakkotorjuntaan tai lievään saastuntaan.

Toiminta ja biologia

Kalifornianpunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää 7-10 päivää (25 asteessa). Lämpimämmässä kehitysaika lyhenee neljään päivään ja lajia suositellaankin käytettävän kuumassa ja kuivassa tukemaan ansaripetopunkkien toimintaa.

Pakkauskoot ja kantoaineet

  • 2000 petoa / pullo (kantoaine vermikuliitti)
  • 25 000 petoa / hylsy (kantoaine vermikuliitti)

Huomioitavaa

Lyhytaikainen varastointi (1-2 vrk) pimeässä 8-10 asteen lämpötilassa. Käyttö yhdessä ansaripetopunkkien kanssa, sillä Kalifornianpetopunkki sietää paremmin kuumaa ja kuivaa ilmaa kuin ansaripetopunkki. Ei sovellu tomaatille, sillä tomaatin tahmeat karvat haittaavat punkin liikkumista.